Els Kampf… (Mare de Déu, Senyor! Com es pot dir així un jueu ni que sigui de ficció?) Els Kampf, deia, eren un matrimoni -ell jueu, ella no- que vivien a París en els anys coneguts com els feliços vint. Què ens en diu la narradora de la parella? “…abans havia estat empleat a la Banque de Paris, i en un passat encara més remot, ordenança a la porta del banc, amb lliurea blava… Poc abans del naixement d’Antoniette, s’havia casat amb la seva amant, Mademoiselle Rosine, la mecanògrafa de l’amo.” Per casar-se va renunciar al judaisme, va fer-se catòlic, i la única descripció que en tenim és que era “… un jueu petit i secall amb ulls de foc…”
El nostre home treballava als graons més baixos de la borsa quan, un cop de sort inesperat, canvia per complet la seva vida. Ara tenen casa gran, molts criats, persegueixen una educació selecta –què dic selecta! …una educació d’elit- per la seva filla i volen obrir-se camí a la més alta societat parisenca. Així que Madame Rosine organitza un ball i hi convida el millor de Paris. Bé el millor, el millor… potser no! En qualsevol cas els cent setanta més rics, o amb més títols nobiliaris, de la França republicana.
A Antoniette, la filla, li és negada l’assistència al ball. I és que Madame Rosine Kampf, que considera el ball com la seva festa, no vol competidores. La resta la trobareu al llibre, en setanta-una pàgines, veureu com es desenvolupen els fets i com acaba la història.
Devia ser amb tota la intenció això de batejar els personatges d’aquesta obra com els Kampf. En aquells dies el “Mein Kampf” del que tots hem sentit parlar era prou conegut.
Irère Némirovsky, va néixer a Kiev l’onze de febrer de 1903, filla d’un ric banquer jueu. La seva educació va ser a càrrec d’una institutriu francesa, i la seva mare, de la que diuen que, mai es va interessar per la noia, sembla que no li parlà pas en cap altre llengua que la francesa. A causa de la revolució russa canvien sovint de domicili i fan cap finalment a França. Es casa, té dues filles i escriu el que serà la seva obra publicada en vida i, deixa escrita, a la seva deportació a Austwitch, algunes de les grans obres, a parer de la crítica, en llengua francesa. El 17 d’agost de 1942 és gasejada, com tants i tants, als crematoris nazis.
Jo confesso que, “El ball”, és la única obra que he llegit (això sí, un parell o tres de vegades), d’Irène Némirovsky. El llibre porta data de 1930 i la primera edició catalana, la meva, és de 1987.
Llegiu-lo. Us agradarà!
Quines ganes de tornar a llegir aquesta història! Certament, és increïble aquest joc que Nemirovsky fa amb el cognom de la família protagonista! M’ha agradat molt que recollissis la estupefacció que provoca aquest fet amb una expressió pròpia del nostre recordat i benestimat Higgins!!! Mare de déu senyor… jejejeje. Com sempre, els teus resums són molt temptadors! Ets molt bon publicista, no deixis d’avisar-nos quan comencis a rebre pressions editorials 🙂
Sempre és interessant llegir el teu bloc, ens dónes a conèixer lectures noves i de semblant atractiu.
Ara ja ens haviem habituat a llegir-te amb certa assiduitat, es troben a faltar noves aportacions! Ja sabem que darrerament els avatars de la vida et mantenen ocupat. Molts ànims!
Fantàstic…, i només amb 70 pàgines. Realment com dius val la pena rellegir-lo en qualsevol estoneta.
Gràcies per les recomanacions!
Ejem! Avui fa un mes d’aquest darrer post i no hi ha hagut cap nova aportació al bloc. Ja sabem que estàs molt enfeinat, però… i el teu compromís amb les lectores i lectors del bloc? Fins aviat!
No coneixia l’obra de Nemirovski fins que fa uns pocs anys es va publicar la seva “Suite française” que ha estat recentment traduida al català i que estic acabnt de llegir.
Només l’historia del llibre es apassionant: ella va morir el 1942 i el llibre es va publicar el 2004!! (un rescat de les tenebres).
El llibre està inacabat, peró es excel.lent. Un entremig de Tolstoi i Balzac ambientat als anys 1940-1942.
N’he parlat una mica al meu bloc (encara que està dedicat a un altre llibre)
http://maxaue.wordpress.com/2008/02/03/parlant-de-suites-un-descobriment/
[…] llibre que a mi m’encanta per com està portat el suspens és El ball, de la Irene Nemirowsky. Ens passem la novel·la esperant el desastre que tindrà lloc la nit del […]